Türk Kahvesi ve Kahve Falı Hakkında
Türk Kahvesinin Tarihi
Türk kahvesi, Türkler tarafından bulunan, kendine ait bir tadı, pişirme yöntemi olan, kokusuyla cezbeden, köpüğüyle keyiflendiren, sunuluşu bile bir seremoni olan bir kahve türüdür. Aynı zamanda telvesi süzülmeden içilen tek kahve türüdür.
Türk kahvesi yıllar içinde Türk kültürünün vazgeçilmez bir ögesi haline gelmiştir. Peki Türk kahvesinin tarihi tam olarak nereye dayanır? Türk kahvesinin çıkış yerinin Habeşistan’ın Kaffa yöresi olduğu düşünülmektedir. Tüm dünyaya 14. yy başlarında yayılmıştır. İlk olarak Arap Yarımadasında ortaya çıkan bu kahve türü, kahve meyvesinin kaynatılması sonucunda elde edilmiştir. Zaman içinde hazırlama, pişirme ve sunulma şeklinde değişiklikler meydana gelmiştir. Avrupa ise bu kahve türünü Türkler sayesinde keşfetmiştir.
Osmanlı’ya gelişi 1517 yılında olmuştur. Yemen valisi Özdemir Paşa kendisini lezzetine hayran bırakan bu kahve türünü Osmanlı topraklarına taşımıştır. Bugünkü pişirme ve sunum şekli de bu yıllarda İstanbul’a geldikten sonra ortaya çıkmıştır. Bu pişirme tekniği ile Avrupa mutfağına kadar girmiş ve dünyada en çok beğenilen ve tüketilen iki kahveden birisi olmuştur. Güğüm ve cezvelerde pişirilen kahve Avrupa’ya da Türk Kahvesi adı ile gitmiştir.
Halkın kahve ile tanışması ise Tahtakale’de açılan ilk Kahvehane ile olmuştur. Bu kahvehanelerde kitaplar ve güzel yazılar okunur, satranç ve tavla oynanır, şiir ve edebiyat sohbetleri yapılırdı. Oldukça büyük bir sosyal paylaşım ortamının ortaya çıkmasına vesile olan Türk kahvesi bugün de bu sosyal yapısını korumaktadır.
Türk Kahvesi' nin Hazırlanışı
Türk kahvesi hazırlamak için kullanılan kahve çekirdeklerinin ana vatanı Brezilya ve Orta Amerika’dır. Yüksek kaliteli arabica türü çekirdekler kömür ateşinde yavaş yavaş kavrulur ve çok ince bir şekilde öğütülür. Bir cezve içinde su ile karıştırılır. Kişinin isteğine göre şeker ilave edilir ve ağır ateşte, mümkünse de kömür ateşinde ya da kumda pişirilir. Küçük fincanlar ile servis yapılır ve yanında mutlaka su ikram edilir. Suyun genelde kahvenin üstüne içildiği düşünülse de bu büyük bir yanlış anlaşılmadır. Kahve içmeden önce su içilip ağızda kalan diğer tatlar silinir ki kahve içildiğinde tadı daha iyi alınabilsin. Kahveyi içmeden önce kısa bir süre beklemek gerekir. Bu sırada kahvenin telvesi dibe çöker ve ağızda rahatsız edici bir his bırakmaz.
Kahve Falı Nedir?
Kahve falı, kahve içildikten sonra fincanda bulunan tortunun oluşturduğu şekillerin yorumlanmasıdır. Oldukça eski bir fal çeşididir. Başta Türkiye olmak üzere Müslüman ülkelerde oldukça fazla bakılır. Fincandaki telvelerin aldığı şekil yorumlayan kişinin de hisleri ile birleştiğinde bir kehanet yöntemi haline gelir. Geçmişten, bugünden ve gelecekten haberler verir.
Kahve Falı Nasıl Bakılır?
Öncelikle konsantrasyon şarttır. Kahvenin tabağı, fincanın üzerine kapatılır. Kahve fincanı saat yönünün tersine başın üzerinde üç kere çevrilir ve kişi fincanı kendine doğru çevirir. Bu sırada da bir dilek tutar. Üzerine kişinin kendine ait bir metal nesne koyulur. Bu bir yüzük ya da bozuk para da olabilir. Bu metal nesne fincanın hızlı soğumasını sağlamanın yanı sıra fincanda çıkabilecek kötülükleri de uzaklaştırır. Fincan soğuyunca açılır ve yorumcu fincanı yorumlamaya başlar.
Uzman yorumcularımıza kahve falı baktırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.
Eğlenceli ve terapi niteliğinde bir fal olan kahve falı dertleşmek için de idealdir.